Hemland: England
Helhetsintryck: Yorkshireterriern är en långpälsad hund, pälsen är rak och jämnt nedhängande på sidorna. Pälsen delar sig i en bena från nosspetsen till svansspetsen. Hunden skall vara mycket kompakt och välformad, med mycket god resning och en självsäker uppsyn. Den allmänna bilden ska ge intryck av en spänstig och välproportionerlig kropp.
Huvud: Huvudet skall vara ganska litet och med flat, inte för framträdande skalle, inte heller för lång nos och med en absolut svart tryffel. Pälsen på huvudet ska vara lång och med en djup tanfärg och med djupare färgton på sidorna av huvudet, ungefär vid öronbasen och på nosen, där det också ska vara mycket långt. Under inga villkor får tanfärgen på huvudet gå ner på nacken. Det får inte heller finnas sotiga/mörka hår blandat i tanfärgen.
Ögon: Medelstora, mörka, tindrande, med ett klart intelligent uttryck och riktade rakt framåt. De får inte vara framträdande och ögonlocks-ränder ska vara mörka.
Öron: Små, V-formade och burna helt upprättstående, inte brett ansatta och täckta med kort hår. Färgen skall vara mycket mörk tanfärg.
Bett: Regelbundet och fullständigt saxbett, med så sunda tänder som möjligt. En hund, som förlorat tänder genom olyckshändelse, ska inte sättas ned på grund av detta, förutsatt att käkarna är jämna.
Bål: Mycket kompakt kropp med kraftig länd. Jämn rygglinje.
Extremiteter: Frambenen ska vara raka, välpälsade med djup tanfärg, någon ton ljusare i topparna än i botten. Färgen ska inte nå högre på frambenen än knäleden.
Hals: Medellång.
Tassar: Så runda som möjligt, svarta klor.
Svans: Svansen kuperad till halva dess längd, rikligt behårad, mörkare blå i färgen än på den övriga kroppen, speciellt på svanstippen. Svansen bärs något högre än rygglinjen. (obs! kuperingsförbud i Finland 1.7.1996)
Päls: Håret på kroppen ska vara medellångt och alldeles rakt (inte vågigt), sidenglänsande och med struktur som av fint silke.
Färg: Mörkt stålblå (inte silverblå), den stålblå färgen sträcker sig från nackknölen (bakhuvudet) till svansroten och under inga omständigheter får färgen vara uppblandad med gula, gulbruna, brons eller mörka hår. På bröstet ska färgen vara djup tanfärg. Pälsens tanfärg ska vara mörkare i rötterna och ska sedan tona ut mot ljusare toppar.
Vikt: Upp till 3,1 kg.

© Jamilany's 2003